fbpx

Često postavljana pitanja

Potražite odgovor na neke od najčešćih pitanja i nedoumica koje korisnici imaju prilikom odabira materijala, opreme i boje za rad.

Boje

Suštinski eko-solvent boja ima jako blag ili nema uopšte miris, za razliku od solvent boja koje imaju izuzetno jak miris. Takođe eko solvent boje ne sadrže štetne komponente (recimo cikloheksanon) koji je toksičan.

Ako boja nema jak miris ne znači da može biti upotrebljena za unutrašnju upotrebu i da nije štetna, potrebno je proveriti tehničku specifikaciju određene boje (tzv MSDS).

Opseg boja Bordeaux ECO boje je skoro identičan opsegu kod originalnih boja. Usled bliskog podudaranja sa originalnim bojama nije potrebno praviti posebne profile.

Produženi vek štampe i povećana otpornost na izbleđivanje su jedna od najvećih prednosti Bordeaux boja. Postoje mnogi faktori koji utiču na to kojim tempom će štampa bledeti. Jedan od ključnih faktora je laminacija koja ce zaštiti štampu od kiše, vetra i snega (uključujući ribanje i pranje, kada je u pitanju auto-grafika). Boje takođe reaguju sa materijalom na koji su štampane što uzrokuje varijabilne vrednosti izbleđivanja. Klima, je takođe ključni faktor. Arizona i Florida se često navode kao najgora područja zbog količine direktne svetlosti (vidljive i UV svetlosti), koja karakteriše ove i slične predele. Takođe, grafika uperena ka severu će trajati duže, od one uperene ka jugu.

Bordeaux Prime ECO boje su u potpunosti kompatitivine sa bilo kojim materijalom koji je 100% kompatibilan sa originalnim bojama. Bordeaux ECO boje koriste iste ICC profile sa malo ili bez ikakvih varijacija outputa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis, ipsum sodales euismod egestas, diam est tristique felis, sed malesuada sapien leo in erat. Curabitur gravida dolor vitae magna porttitor, ac scelerisque dolor sollicitudin.

Printer se održava u skladu sa smernicama i korisničkim uputstvom proizvođača printera i originalnih boja.

Bordeaux je isplativija opcija od originalnih boja, jer osim što dobijate proizvod vrhunskog kvaliteta, prodajna cena može dostići i do 50% cene originala, u zavisnosti od tipa boje i printera.

Bordeaux inovativni Mix & Match koncept omogućava konverziju sa originalnih na Bordeaux boje u koraku, bez potrebe za izbacivanjem preostale boje, zamenom delova i pravljenja novih kolor profila, u najčešćim konfiguracijama.

Boje za štampu koje koriste Roland printeri su ECO UV boje. Preporučuje su rukovanje u skladu sa sigurnosno-tehničkim listom.

Cena otiska je zanemarljiva i na originalnim bojama, 0.15 EUR/A4 pun otisak.

Boja je savitljiva u toj meri da se koristi za štampu maskica za telefone.

Materijali

Glavni kriterijum za odabir folije je namena u koju će ona biti iskorišćena.

Ukoliko želite da zalepite foliju na ravne površine koje nemaju zahtevne i problematične zone, odaberite kalendrisane folije serije 641.

Ukoliko želite da zalepite folije na komplikovane, zakrivljene površine ili vozila, odaberite CAST (livene) folije serije 751 ili 970.

Količina potrebnog materijala varira u zavisnosti od veličine automobila.

Minimalna količina potrebna za oblepljivanje je 16-17m2, pa sve do 25m2.

Tehnologija kanalića na foliji koji služe za oticanje vazduha, koji bi se inače nakupio ispod folije i formirao mehuriće, čime se nanošenje znatno olakšava.

Kameleon folije su namenjene za auto grafiku i poseduju svojstvo promene nijanse u zavisnosti od ugla gledanja.

Folije za štampu koje poseduju sivi lepak omogućuju da se print nanese preko već postojećeg, bez potrebe za njegovim prethodnim skidanjem, što znatno ubrzava proces apliciranja.

Removable (lako uklonjivi) lepak omogućuje da se folija lakše odlepljuje, za razliku od regularne folije sa permanetnim lepkom.

Termo transfer folije su materijali koji se štampaju na printerima ili seku na katerima, a zatim termo presom nanose na majice.

Najprodavanije termo transfer folije su fleks - glatki materijal za nanošenje na tekstil i flok - plišani materijal za istu namenu.

Oprema

Da bi ste odabrali pravi štampač morate prvo postaviti nekoliko osnovnih pitanja:

1) Šta želim da proizvodim tim štampačem?

2) U kom cenovnom rangu želim mašinu?

3) Kakav želim balans između kvaliteta i cene mog konačnog proizvoda?

Porastom rezolucije dobijamo i kvalitetniju štampu, ali i skuplju cenu otiska. Pruža nam se mogućnost da proizvodimo zahtevne aplikacije, ali smo svakako ograničeni cenom tog proizvoda, kao i ograničenom produkcijom. Dakle dobijamo sistem koji je u stanju da proizvede kvalitetne aplikacije, u malom tiražu i po visokoj ceni komada. Ovakva rešenja koštaju od 10.000 do 15.000 EUR i pogodna su rešenja za početnike koji nemaju razvijenu produkciju, pa ni potrebu za velikim tiražima.

Jako bitan segment ove delatnosti jeste upravo podrška bez koje čitavo tržište jako brzo pada u vodu. Obuka, saveti, iskustva, servis, brzina odziva, nivo znanja i prisutnost na tržištu su jako bitni faktori pri odabiru prave komapnije koja će vam pružiti adekvatnu podršku. Iskustva korisnika su različita, pa je i izbor često posledica preporuke ili iskustava postojećih korisnika i klijenata.

Prema očekivanjima, obuka i svakodnevna telefonska podrška je minimum koji se mora zahtevati kako bi sistem funkcionisao na odgovarajućem nivou. Podrška na terenu je takođe bitan faktor jer se iz tehničkih razloga ne može očekivati premeštanje mašine na adresu dobavljača radi servisa. Lager delova i dostupnost potrošnih materijala se smatra obaveznim jer se u suprotnom jako brzo dolazi do odnosa, nezadovoljni klijent i loša ocena podrške.

Kupovina kod jednog dobavljača, a očekivanje podrške od drugog je takođe česta greška, a posledica je loše procene u samom startu. Ovakav odnos daje nerealnu sliku tržišta i praktično predstavlja promovisanje onih dobavljača koji nemaju adekvatan nivo podrške, a primoravanje ovih drugih na podršku bez opravdanog cilja. Ovakav pristup se ne može posmatrati kao uobičajen i očekivan i donosi mnogo problema svim stranama.

Izbor prostora kao radnog okruženja je jako bitan faktor iz nekoliko razloga. Jaki mirisi kao posledica isparavanja boje mogu biti problem i rešenje predstavlja izolacija štampača u zasebnu prostoriju, ugrađivanje adekvatnog sistema ventilacije ili izbor mašine koja ne stvara štetna isparenja. Pristup mašini je od izuzetne važnosti. Ukoliko je prostor na kome se mašina nalazi neadekvatan, mogućnosti za pojavu problema su veliki. Servis mašine je takođe otežan ukoliko mašina nije postavljena u prostor koji ima dovoljno slobodnog prostora oko same mašine. Solventni štampači nisu stoni štampači koji se lako mogu preneti sa jedne lokacije na drugu pa je obezbeđivanje adekvatnog prostora od izuzetne važnosti. Od svakog takvog prostora očekuje se konstantna teperatura u toku čitave godine, često i kada sistem nije u funkciji. U letnjim uslovima je neophodno hlađenje klima uređajem dok se zimi podrazumeva grejanje prostorije na standardnu sobnu temperaturu od bar 20° C.

Odluka da se na mašinu ugradi refil sistem je česta pomisao svakog vlasnika solventne mašine. Refil sistemima se značajno smanjuju troškovi eksploatacije mašine u smislu cene otiska. Drugi faktor koji se često zaboravlja je kvalitet i ispravnost takvih sistema i njihov uticaj na habanje kompletne mašine. Česti slučajevi su loš kvalitet otiska, loš izbor boje, nekompatibilnost postojećih materijala i ICC profila sa odabranom bojom, kako i niz drugih većih problema koji mogu nastati na samoj mašini. Najčešći slučaj koji ponajviše pogađa korisnike refil sistema jeste trajnost glava. Trajnost glava nije direktno povezana sa kvalitetom refil sistema koliko sa kvalitetom boje koja se u njemu nalazi. Originalna boja uglavnom nije dostupna u varijanti litarskih pakovanja pa se korisnici odlučuju za upotrebu boje nekih trećih lica tj. kompanija.

Postoji dosta zabluda koje stvaraju misteriju kada su refil sistemi u pitanju pa se korisnici prečesto opredeljuju za pogrešno rešenje, koje ih jako brzo dovodi do gubitka klijenata ili oštećenja mašine, bez ostvarenog profita koji se očekivao kroz ugrađivanje nekakvog refil sistema.

Treba uzeti u obzir i da konverzija mašine narušava garanciju proizvoda te da ni jedan proizvođač zvanično ne odobrava konverzije sistema. Zaštita originalne boje čipovima i SIM karticama se ne treba posmatrati kao vezivanje korisnika za jedinstveni proizvod radi pukog ostvarivanja profita. Postoji i druga strana koja na taj način štiti korisnika i potvrđuje da je korisnik dobio ono za šta je platio. Nije toliko poznato da je zarada distributera ili dobavljača daleko manja kod prodaje originalnih boja nego što je to slučaj sa zamenskim bojama. Dakle, ono što je marketinški često predstavljeno kao "radi uštede korisnika", predstavlja ustvari "radi profita dobavljača", te ne treba zaboraviti da ni jedan originalni proizvod nije precenjen ako se uzme u obzir dodatna vrednost koju on sa sobom nosi.

Kateri sa optikom mogu da vrše opsecanje štampe, tako što čitaju registracione markere koji su odštampani sa grafikom.

Gore