Pogledajte detaljan video tutorijal o mogućnostima flatbed mašina Graphtec proizvođača. Lekcija obuhvata: Kako zadati putanju sečenja, Kako efikasno koristiti slojeve; Kako napraviti Registracione Markere na dizajnu pre štampe. U tutorijalu su koristili Cutting Master 4 sa Adobe Illustratorom, ali su koraci isti i za rad sa Corel DRAW-om. Detaljnije o mogućnostima ovih uređaja putem maila: digital@difol.net.

Ukoliko ste kupili svoju prvu mašinu i tek započeli sa štampom ili jednostavno želite da saznate što više, ovaj Roland blog je pravo rešenje za vas. Roland DGA stručnjaci su sastavili uži izbor najčešće korišćenih termina u štampi. Ovo su samo neki od pojmova: Die Cut (Peforirano sečenje or Perf Cut) – proces sečenja kod koga se svaka nalepnica seče u oblik slike uključujući i nosač papir; Kiss Cut (Conturno sečenje) – postupak sečenja u kome se svaka nalepnica iseče u više slojeva dok nosač papira ostaje netaknut. Ovo vam ujedno omogućava da svaku nalepnicu pojedinačno uklanjate sa nosača; Color Gamut – opseg boja koje mašina može da odštampa, pa tako neke mašine imaju širok spektar boja, što znači da mogu reprodukovati širok spektar nijansi, različite crne tonove i glatke prelaze bez vidljivog odvajanja boja; Spot Colors – specifičan izbor boja koji možete primeniti na grafiku u vašem dizajnerskom softveru, na primer Coca Cola ima sopstvenu boju crvene boje. Mnogi brendovi koriste spot boje kako bi definisali tačnu boju svojih logotipa i osigurali ih; Vector Files ( vektorske datoteke ) – vrsta datoteka koje se kreiraju u CorelDRAW® ili Adobe Illustrator®, koje se mogu prilagoditi bilo kojoj veličini te nude mogućnost uvećanja vektorskih elemenata bez pogoršanja kvaliteta slike; Raster Files – vrsta datoteka koja se kreira u Adobe Photoshop i čuva se kao jpeg, png i pdf sa slikama, ove datoteke sadrže piksele koji čine sliku. Velike datoteke visoke rezolucije se smanjuju za izradu aplikacija za štampu, međutim slike niske rezolucije se ne mogu uvećati ukoliko nemaju raster pikselnu datoteku; Dots per inch (DPI, or dpi) – tačkice po inču predstavljaju kvalitet slike rasterske datoteke i odnose se na gustoću tačaka slike, što je veća gustoća, veća je i rezolucija datoteke. Veb slike obično su rezolucije oko 72dpi, dok su slike za štampu od 300dpi pa naviše…. Ovo su neki od početnih pojmova, za ostatak pogledajte blog – ovde.

Naučite kako da koristite USB Flash memoriju za rad na kateru, koristite bar codove za print/cut dizajn, radite rezanje obrnutom, bočnom metodom i kako da proširite mogućnost rezanja i izvan registarskih oznaka – poručuju iz Graphteca kroz Tutorijal. Podaci sečenja i crtanja kreiraju se u Catting Master 4 ili Graphtec Pro Studio softveru, tako sačuvani podaci se prenose na Flash memoriju što dalje olakšava rad korisnicima jer mogu da rade bez povezivanja na računar. Proširena površina sečenja kontura je funkcija koja omogućava proširenje područja rezanja i na objekte van markera. Detaljno o ovim i ostalim opcijama pogledajte – ovde, a više informacija oko ove profesionalne serije Flatbed katera zatražite putem maila digital@difol.net.

Izdvojili smo za vas još jedan Siser blog sa korisnim savetima o pravilnom pozicioniranju materijala na tekstil pre konačnog termo transfera. Samo određivanje pozicije može doneti puno poteškoća te evo nekoliko smernica:

Front ( kvadrantni dizajn ) – Napravite središnju liniju i izmerite 5cm od dekoltea, duž vertikalnog nabora. Predložena veličina aplikacije 20x20cm. Savet: Najbrži način za pronalazak središta je da majicu presavijete na pola i uglačate.

Across chest ( horizontalni dizajn ) – Postavite dizajn u predelu gornjeg dela grudi iznad linije pazuha. Predložena veličina aplikacije 10x25cm.

Left/Right chest ( leva/desna strana) – Odredite vertikalnu liniju koja će početi sa strane okovratnika i vodoravnu koja će započeti šavom pazuha. Tamo gde se ove linije seku treba postaviti dizajn. Predložena veličina aplikacije 9x9cm. Savet: Ne postavljajte dizajn previše levo ili desno da ne bi završio u predelu pazuha.

Left/Right ( levo/desno vertikalno ) – Levi ili desni kraj okovratnika uzmite za referencu da biste centrirali dizajn, a zatim eksperimentišite sa visinom. Ovaj položaj je idealan za aplikacije sa slovima. Predložena veličina 30x10cm. Savet: Visina dizajna zavisi od veličine istog.

Left/Right sleeve ( levi/desni rukav ) – Centrirajte dizajn na rukavu, ako je širok poravnajte ga vodoravno. Predložena veličina 8.5×8.5cm. Savet: Da biste sprečili stvaranje šavova koristite Siser jastučiće za termo transfer.

Kao što ste primetili veličina vašeg dizajna je veoma važna. Prava veličina vam može uštedeti puno vremena a i novca. Iz Sisera savetuju da uvek proverite bar dva puta veličinu pre samog apliciranja.

Gore