fbpx

Versa Studio BT-12 je mali, popularni DTG printer neverovatno jednostavan za upotrebu i održavanje, napravljen tako da pruža izvanredan kvalitet štampe.

Evo nekoliko saveta i trikova pomoću kojih ćete dobiti najbolje otiske:

1.) Prilagodite gustinu boje prilikom instaliranja upravljačkog programa štampača – Kada prvi put instalirate upravljački program BT-12 printera možete da podesite i gustinu boje, ukoliko taj korak propustite neki naredni put u Postavkama odaberite “Svojstva štampača” i “Podesi gustinu boje”, a zatim podesite na sledeći način ( crna – 9, cyan/magenta/žuta – 7 po boji);

2.) Podesite nivoe osvetljenosti i kontrasta u Roland Design softveruRučno podešavanje nivoa osvetljenosti i kontrasta odabranih JPG i PNG slika, pomoćiće u postizanju što boljeg kvaliteta. Pomeranjem klizača na 75% za oba svojstva je prihvatljivo na većini slika, ali određene fotografije će tržiti promenu nivoa osvetljenosti, dok će nivo kontrasta biti ok. U tom slučaju ćete prilagoditi podešavanja vašim fotografijama.

Za više informacija o ovoj mašini možete nas kontaktirati putem maila: digital@difol.net.

Ukoliko ste kupili svoju prvu mašinu i tek započeli sa štampom ili jednostavno želite da saznate što više Roland DGA stručnjaci su sastavili uži izbor najčešće korišćenih termina u štampi, za vas. Ovo su samo neki od pojmova:

  • Die Cut (Peforirano sečenje or Perf Cut) – proces sečenja kod koga se svaka nalepnica seče u oblik slike uključujući i nosač papir;
  • Kiss Cut (Conturno sečenje) – postupak sečenja u kome se svaka nalepnica iseče u više slojeva dok nosač papira ostaje netaknut. Ovo vam ujedno omogućava da svaku nalepnicu pojedinačno uklanjate sa nosača;
  • Color Gamut – opseg boja koje mašina može da odštampa, pa tako neke mašine imaju širok spektar boja, što znači da mogu reprodukovati širok spektar nijansi, različite crne tonove i glatke prelaze bez vidljivog odvajanja boja;
  • Spot Colors – specifičan izbor boja koji možete primeniti na grafiku u vašem dizajnerskom softveru, na primer Coca Cola ima sopstvenu boju crvene boje. Mnogi brendovi koriste spot boje kako bi definisali tačnu boju svojih logotipa i osigurali ih;
  • Vector Files ( vektorske datoteke ) – vrsta datoteka koje se kreiraju u CorelDRAW® ili Adobe Illustrator®, koje se mogu prilagoditi bilo kojoj veličini te nude mogućnost uvećanja vektorskih elemenata bez pogoršanja kvaliteta slike;
  • Raster Files – vrsta datoteka koja se kreira u Adobe Photoshop i čuva se kao jpeg, png i pdf sa slikama, ove datoteke sadrže piksele koji čine sliku. Velike datoteke visoke rezolucije se smanjuju za izradu aplikacija za štampu, međutim slike niske rezolucije se ne mogu uvećati ukoliko nemaju raster pikselnu datoteku;
  • Dots per inch (DPI, or dpi) – tačkice po inču predstavljaju kvalitet slike rasterske datoteke i odnose se na gustoću tačaka slike, što je veća gustoća, veća je i rezolucija datoteke. Veb slike obično su rezolucije oko 72dpi, dok su slike za štampu od 300dpi pa naviše….

Ovo su neki od početnih pojmova, za ostatak pogledajte blog – ovde.

Silhouette kateri predstavljaju hobi uređaje i vrlo su jednostavni za korišćenje, međutim ipak postoji i određena vrsta zabrinutosti kada se prvi put startuje sa radom na nekom uređaju. Iz tog razloga izdvojili smo za vas detaljan vodič koji će vas postepeno provesti kroz sve korake štampe i sečenja do finalne nalepnice.
Prvo što su vam omogućili iz Silhouettea jeste besplatno preuzimanje seta nalepnica sa stranice SoFontsy na linku – ovde. Nalepnice su spremne za štampu i rezanje i nema potrebe za dodatnim uređivanjem, samo raspakujte datoteku i otvorite fasciklu.
Uključite vaš Cameo uređaj i uverite se da li imate Bluetooth vezu ili povežite mašinu sa računarom preko USBa.
Pokrenite Silhouette Studio i idite na tablu Send. Sa liste mašina izaberite vašu mašinu  ( Active ili Ready Silhouette Cameo 4 ) recimo.

налепнице, камеја 4, штампа и крој, бесплатни дизајни силуета, почетни водич за силуету ЦАМЕО

Pomerite se u deo za Design i otvoriti podešavanje stranice sa vrha bočne trake.

налепнице, 15 "камеја 4, штампа и рез, бесплатни дизајни силуета, силуета ЦАМЕО почетник

Još uvek treba izvršiti nekoliko promena na ovom panelu:
  • Promenite veličinu medijaUverite se da je
  • Uverite se da je Orijentacija postavljena na portret
  • Označite polje za potvrdu ( Prikaži granicu štampanja )

налепнице, 24 "камеја 4, штампа и рез, бесплатни дизајни силуета, папир за налепнице

Pređite na treću karticu, na stranicu SetUp. Uključite registracione markere koje su potrebne kako bi odredili gde uređaj da seče vaše odštampane slike. Označite Uključeno.

налепнице, папир за налепнице, штампа и рез, бесплатни дизајни силуета, силуета цамео 4 про

Sada možete dodati dizajn. Idite na File, zatim Merge i dođite do datoteke sa besplatno preuzetim nalepnicama.

налепнице, камеја 4, штампа и рез, бесплатни дизајни силуета, регистрациони знакови

Dizajn nalepnica treba otvoriti na istom radnom mestu u kome ste radili. Nalepnice su već grupisane za rad.

налепнице, 15 "камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич

Izaberite set nalepnica i pomerite ga tako da ne dodiruje nijedno heširano polje registracionih oznaka. Nalepnice treba da budu unutar ivica za štampu i rezanje.

налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич

Pređite na tablu Send. Nakon odabranog seta nalepnica kliknite Cut Edge. Ovo će staviti liniju reza oko same spoljne ivice svake od nalepnica.

налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир налепница, силуета ЦАМЕО почетници

Sada ste spremni za štampanje nalepnica na kućnom inkjet ili laserskom ili pak bilo kom drugom solventnom printeru. U ovom slučaju bitna je procedura rada u samom softveru. Dakle:
Izvadite sve iz ležišta štampača i ubacite samo jedan list papira za nalenice.
U programu Silhouette Studio kliknite ikonu ( štampač ) na gornjoj traci sa alatkama i dobićete pregled štampe.

налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир налепница, силуета ЦАМЕО почетници

Kliknite na print i otvoriće se prozor sa podešavanjima štampe. Predlog je da odaberete Najbolji kvalitet štampe i promenite vrstu papira u opciju koja je najbliža premium mat, mat fotografiji ili mat brošuri. Ovo će vam pružiti najkvalitetnije, najsvetlije i najživlje nalepnice.

налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич

Pošaljite sliku na štampanje.
Zajedno sa dizajnom nalepnica, ispisuju s i registracioni markeri.
Kada ste odštampali pripremite sve za sečenje.
Uzmite odštampani list sa nalepnicama i postavite ga na podlogu za sečenje, tako da gornja i leva ivica odštampanog lista blago prekrivaju levu gornju liniju mreže na podlozi.
налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич
Pritisnite dugme Load na Cameo 4 i sačekajte da krene da trepće. Zatim sa obe ruke držite podlogu za sečenje sa svake strane, postavite je tako da se leva ivica prostirke poravna sa sivom linijom na Cameo 4. Gornja ivica podloge treba nežno da leži u blizini valjka. Za oko 5 sekundi valjci će početi da uvlače podlogu.
Obavezno ubacite nozić u levi nosač. Preporuka je Autoblade nožić.
налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич
Na listi materijala odaberite Papir za nalepnice beli da bi softver izabrao podrazumevane postavke reza koje dobro funkcionišu za ovaj papir. Ako ste navikli na autoblade, verovatno ne obraćate mnogo pažnje na podrazumevane postavke reza, ali ako koristite ručno sečivo, ovde ćete pronaći preporučenu dubinu sečiva.

налепнице, камеја 4, штампање и резање, папир за налепнице, подешавања резања

Kliknite na Pošalji da biste započeli postupak sečenja. Cameo kater će prvo početi da traži registracione markere. Jednom kada pronađe sva tri, započet će sa rezanjem nalepnica.

налепнице, 24 "камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетници

Pre nego što u potpunosti izvučete podlogu, probajte da odlepite jednu nalepnicu.
налепнице, камеја 4, штампа и рез, папир за налепнице, силуета ЦАМЕО почетни водич
Nadamo se da smo vam ovim tutorijalom pomogli da počnete sa izradom nalepnica. Kontaktirajte nas za sve dodatne informacije oko dostupnih Silhouette proizvoda.

Brendovi se odmah prepoznaju po određenim nijansama boja. Na primer sa zelenom imamo 7-Eleven i Starbucks. Izrazite nijanse su način na koji se brend odvaja od drugih.

Odabir boja za brend ne odnosi se na odabir omiljene boje, već na ono šta želite da poručite. Boje su povezane sa osećanjima i temama, tako da pravilnim odabirom vi zapravo komunicirate bez reči sa drugima. Izbor boje treba da odražava vašu nameru da određeno raspoloženje ili uticaj povežete sa svojim brendom. 

Ipak brendiranje je samo jedan aspekt oglašavanja. Boje se koriste i za znakove koji ne uključuju nužno identitet vašeg brenda, dakle za razna obaveštenja i najave. Strateški izbor boja omogućava znaku da skrene pažnju na ono šta se tim znakom predstavlja.

Postavlja se pitanje koje su najbolje boje za reklamne znakove? Ako ste se ikada zapitali šta stoji iza odluka o bojama najpoznatijih brendova pogledajte strategiju boja.

Boje predstavljaju osnovnu ulogu u razmeni poruka.

Crvena je uobičajena kod znakova obaveštenja i upozorenja jer pleni pažnju svojom smelošću. Svetlo crvena i ružičaste: ljubav, osetljivost, prijateljstvo, ženstvenost. Tamno crvena: vođstvo, hrabrost, bes, snagu, uzbuđenje, energiju, glad. Crvenkasto-braon: stabilnost, žetvu, prirodu. Primeri poznatih brendova koji su odabrali ove nijanse crvene:  Coca-Cola, Kellogs, Target, Wendy’s, Burger King, ESPN i Netflix.

Plava je boja autoriteta, sigurnosti i poverenja. Tamno plava predstavlja razum, odanost, stručnost i stabilnost. Svetlo plava: mir, spokoj, razoružavanje, vodu. Primeri: Facebook, Ford, Volkswagen, American Express, PayPal i Samsung.

Žuta je boja optimizma i zabave. Svetlo žuta: oprez, pažnja, sreća, energičnost, spontanost i svetlost. Žuta: sunčevu svetlost, toplinu, veselje. Primeri: McDonald’s, Shell Oil, Best Buy, BIC, Hertz i DHL.

Zelena je boja prirode i zdravlja. Tamno zelena: novac, ambicija, pohlepa. Srednje zelena: zdravlje, svežina, rast i život. Plavo-zelena: zaštita, zarastanje i emocionalno blagostanje. Maslinasto zelena: mir. Primeri: Whole Foods, Starbucks, Perrier, Land Rover i BP 

Narandžasta je boja ohrabrenja i motivacije. Srednje narandžasta: uspeh, kreativnost, mladost, sloboda. Svetlo narandžasta: toplina, optimizam, instinkt, spontanost, druženje. Crveno-narandžasta: želja, zadovoljstvo, dominacija, agresija, akcija. Zlato: bogatstvo, novac, prestiž. Primeri brendova: Amazon, Harley-Davidson, Nickelodeon, Mozilla, Fanta i MasterCard.

Ljubičasta je boja kraljevstva i bogatstva. Tamno ljubičasta: duboke emocije, duhovnost, misterija. Srednje ljubičasta: bogatstvo, mudrost, saosećanje, mašta, nadahnuće, kreativnost. Svetlo ljubičasta: osetljivost, ženstvenost, intuicija, porodica, harmonija, romansa, nostalgija. Primeri: Planet Fitness, Taco Bell, Yahoo! i Hallmark.

Crna je boja moći i misterije, predstavlja eleganciju, tajnost, sofisticiranost, spletke, luksuz. Primeri brendova koji su odabrali baš crnu da ih predstavlja na najbolji način su: Nike, Jack Daniels, Puma, Loreal, Chanel i Calvin Klein.

Bela je boja čistoće, moderno, čisto, jednostavno, nevino, neutralno. Primeri: Adidas, Burberry, Tesla, Sony i Cartier.

Siva je boja neutralnosti i praktičnosti, profesionalni, efikasni, formalni, smireni, uravnoteženi, zreli, konzervativni. Primeri: Mercedes Benz, Lexus, Apple i Wikipedia.

Pri odabiru boja imajte uvek na umu šta želite da predstavite i kojom bojom možete najbolje da se izrazite.

Na stranici Materijali pogledajte Ton karte folija i odaberite vašu kombinaciju boja.

Gore