Kada su folije za termotransfer na tekstil u pitanju najčešća nedoumica je kako održavati odeću nakon nanošenja aplikacija. Iz Sisera nam dolazi vodič za pravilno pranje, sušenje i negu odeće. Između ostalog u vodiču navode da je pre prvog pranja nakon nanošenja folije potrebno sačekati makar 24h, jer termoadhezivnom sloju treba vremena da se kristalizira i potone u vlakna tkanine, ako se prerano opere i osuši postoji šansa da ispuca i da se oljušti. Takođe savetuju da odeću prilikom pranja okrenete spolja ka unutra, kako aplikacije ne bi direktno dolazile u dodir i stvarale trenje sa drugim tkaninama, za pranje treba koristiti blage deterdžente i treba voditi računa o temperaturi. U karakteristikama materijala treba proveriti pogodnu temperaturu pranja, kao i da li je pogodno hemijsko čišćenje. Iz Sisera nam navode koji se od njihovih materijala mogu tretirati hemijskim čišćenjem. Detaljnije pogledajte u blogu – ovde.

Verovatno ste do sada bili u prilici da folija koju nanosite na tekstil neće adekvatno da se zalepi. Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih se vaša folija ne drži za tkaninu. 1) Tkanina na koju nanosite foliju – proverite oznaku na majici, od kog se materijala sastoji, jer određene folije nisu kompatibilne sa određenim materijalima poput najlona ili sublimiranog poliestera. 2) Da li na materijalu postoje debeli šavovi, dugmići… – ukoliko postoje na tom delu materijala mogu predstavljati problem kod nanošenja te bi trebalo koristiti jastučiće za prenos, koji bi trebalo da podignu određene delove i obezbede vašem dizajnu glatku i ujednačenu površinu. 3) Da li se pridržavate uputstava za upotrebu – svaki od materijala ima određene načine nanošenja pritisak, temperaturu, vreme nanošenja i obavezno je pratiti ta uputstva kako bi rezultat bio najbolji. 4) Skidanje zaštitnog sloja, hladno ili vruće – kod nekih materijala nosač se skida odmah nakon apliciranja na tekstil, dakle na vruće, dok je kod drugih potrebno potpuno ohladiti aplikaciju. Nepravilno skidanje tog zaštitnog sloja takođe može uticati na krajnji rezultat. Detaljnije o savetima pogledajte u Siser blogu –  ovde.

Četiri je načina da budete u toku sa novim materijalima, kupcima i idejama u grafičkoj industriji, poručuju iz Rolanda. U uslovima otežanog poslovanja kada razmišljate da je važno da održite to što imate, predlažemo da slobodno vreme ipak iskoristite u istraživanju tržišta i najnovijih trendova i tehnologija. Postoje saveti i trikovi koje možete da iskoristite da za kratko vreme proširite svoje znanje, budete u toku sa potencijalnim tržištima i idejama za inovativne aplikacije. Kako biste naučili da na najbolji način razumete u kakvoj ste poziciji vi i vaše preduzeće u industriji i u odnosu na druge, ispratite ove savete kroz Roland blog – ovde.

Ukoliko ste korisnik DTG printera, evo par saveta Brother proizvođača koji će vas naučiti koje su glavne karakteristike materijala, a šta treba izbegavati prilikom odabira tekstila za direktnu štampu na tekstilu. Iz Brothera ističu da je 6 faktora presudno za kvalitet dobijene štampe. Od vrste prediva, prečnika tkanja, stepena fibrilacije i ostalog u mnogome zavisi i krajnji rezultat. Detaljnije pogledajte – ovde. Više informacija o našoj ponudi DTG printera zatražite putem maila: digital@difol.net.

Gore