fbpx

Veliki broj korisnika digitalnih printera dolazi u nekom trenutku, da li prilikom kupovine, ili u toku rada, u dilemu da li mašinu držati na originalnim ili zamenskim bojama.

Štamparije znaju koliko je važno odabrati pravi tip boje, onaj koji daje najbolju štampu i mašinu čini najproduktivnijom i najdugovečnijom. Iz tog razloga se jedan broj korisnika odlučuje za originalne boje, koje su pravljenje za štampu baš na njihovoj mašini. Proizvođač je taj koji garantuje za kvalitet svoje boje i printa, na svojoj mašini.

Na našem tržištu je dugi niz godina  mnogo popularnija upotreba zamenskih boja, koje su cenovno povoljnije, uz odličan kvalitet, kada su u pitanju vodeći svetski proizvođači.

Upotreba originalnih boja osigurava optimizaciju procesa štampe tako da daje najviši mogući kvalitet, odnosno izvuče maksimum iz mašine! Mnogi od Rolandovih najnovijih printera poseduju garanciju kompatibilnosti boja sa 3M ili Avery Dennison materijalima. Tako da vi iz svakog printa na određenom materijalu znate šta dobijate. Bez obzira da li je nova formula, unapređenje softvera ili novi dodatak, kada kupite Roland printer dobijate dugoročnu podršku i osiguravate najviši nivo usluga ka vašim klijentima. Kupovinom nove tehnologije na originalnim bojama dajete sebi šansu da mašinu instalirate na ekskluzivnim konfiguracijama boje (orange, green, fluo yellow itd), koje proizvođači zamenske boje u tom trenutku možda nisu stigli da razviju, odnosno svaku novinu dobijate šansu da imate prvi.

Kada su u pitanju zamenske boje, najvažnije je da se korisnik odluči za neke od najboljih i najpouzdanijih proizvođača. Zamena glave je luksuz koji je nepotrebno rizikovati prebacivanjem na bilo koju zamensku boju, tako da tu treba biti obazriv kome poveravate svoj biznis. Najveći svetski proizvođači zamenskih boja u sadašnje vreme nude povoljnije cene, uz takozvani mix and match ili plug and play sistem.  To znači da su njihove boje potpuno kompatibilne sa originalnim, da mogu čak da se menjaju jedna po jedna, dok ostali originali i dalje stoje i rade u mašini, kao i da nema potrebe za promenom profila. Sa pouzdanim i poznatim proizvođačima, rizik po vas je vrlo mali, jer oni imaju iza sebe ozbiljne sisteme, godine iskustva i odličnu podršku. Ukoliko sa druge strane imate posla sa nepoznatom internet kompanijom, koja nudi boju po značajno nižoj ceni, rizik je puno veći, jer je teško doći do podrške. Kada su u pitanju skupe mašine sa skupim glavama, ljudi ne žele da rizikuju sa nepoznatim.

Jedan od glavnih benefita zamenskih boja je ne samo trenutna cena kupovine, koja je niža od originala, već i cena eksploatacije. Kada projektujete koliko ćete boje kupiti tokom životnog veka printera, ušteda bude značajna. Originalne boje su u glavnom odlične, tako da i proizvođači zamenskih boja kopiraju taj kvalitet, ali po nižoj ceni za korisnika. Dešava se nekada da proizvođači zamenskih boja uspeju da unaprede neki od nedostataka originala, poput smanjenog intenziteta mirisa ili recimo poboljšane fleksibilnosti kod UV boja.

U zaključku ukoliko razmatrate zamenske boje, uradite domaći! Odaberite pravog proizvođača koji će najbolje raditi sa vašom mašinom i koji daje najbolju podršku. Razlika u ceni jedne od druge zamenske boje nije prevelika u odnosu na rizik koji nosi.  Može da vam donese velike probleme, ako pogrešite, ili značajnu uštedu ako donesete pravu odluku.

Odluka da li ćete koristiti originalne ili zamenske boje je na kraju na vama. I jedan i drugi izbor daju validne argumente. Ukoliko štampate manje, možda je bolje da ostanete na originalu, ukoliko štampate više dolazimo do matematike šta je više isplativo. U svakom slučaju kvalitetna zamenska boja se pokazala kao odlična alternativa originalnim bojama i kod naših kupaca je daleko najzastupljenija.

Koja mi auto-folija treba?

Tuesday, 01 November 2022 od

Auto-Grafika je jedan od najatraktivnijih segmenata našeg posla, gde do kraja možemo da se iskažemo kroz izgled automobila koji vozimo. S obzirom da je tržište za auto-folije praktično neograničeno, jer je potencijalni kupac svaki čovek koji vozi automobil, isto tako postoji više tipova folija i vrlo je važno odabrati pravi. Kako znati za šta se odlučiti?

Da bismo dobili maksimalni efekat i kvalitet krajnjeg proizvoda (dobro i dugotrajno zalepljenu grafiku), neophodno je koristiti livenu, CAST foliju. Klasične monomerne folije za ravne površine imaju tendenciju skupljanja, tako da će one po svojoj prirodi, posle izvesnog vremena krenuti da se skupljaju i da podižu ivice, a to nikako nije efekat koji želimo. Osim toga, CAST folije mnogo bolje hvataju krivine, rastegljivije su i koriste se za površine do kojih je teško dopreti, klasične folije su kruće i ceo proces je teži.

Osim toga folije koje su namenjene za auto-grafiku često dolaze i sa kanalićima za odvod vazduha, tako da vam u startu dodatno pomažu jer se tim kanalićima sprečava pojava vazdušnih mehurića prilikom lepljenja folija. Još jedan benefit i još jedna prednost korišćenja adekvatne folije, je da vam je ceo proces i na ovaj način dodatno olakšan.

Šta to znači u praksi?

Ako treba da brendiramo samo deo automobila, odnosno ne radimo kompletno oblepljivanje, već samo obeležavanje određenog dela, nije neophodno investirati u najskuplje folije. ORACAL serija 751 je ekonomi varijanta CAST folija i predstavlja savršen izbor za obeležavanje automobila. Ne samo to, shodno svojoj nižoj ceni, na našem tržištu se ona masovno koristi i za oblepljivanja celokupnih vozila.  Ako je krajnji korisnik ograničen budžetom, a željena nijansa se može naći u seriji 751, ukoliko ste dovoljno vešti da vam kanalići za odvod vazduha nisu neophodni (serija 751 ne poseduje Rapid Air (bubble free) tehnologiju), nema potrebe za većom investicijom, već imate rešenje.

Ako je kupac zainteresovan za neku od eskluzivnih nijansi koje nudi serija 970 (zvanična ORAFOL serija za oblepljivanje automobila), utoliko bolje. Cena će biti nešto veća, ali će kupac dobiti eskluzivnu nijansu, u apsolutno PREMIUM kvalitetu folije. Osim toga ova serija pruža dodatnu olakšicu, jer postoji i u  Rapid Air varijanti folije, sa kanalićima za odvod vazduha. Folija serije 970 je deblja od 751 i kao takva idealna za oblepljivanje kompletnog vozila. Osim same debljine folije i lakoće nanošenja, najveća prednosti ove folije je i mogućnost kupovine kameleon nijansi. Serija 970 ima desetak kameleon nijansi gde se boja folije menja u zavisnosti od ugla gledanja.

Za ukrašavanje enterijera automobila postoji i PREMIUM CAST folija sa specijalnim efektima. U pitanju je serija 975 koja je, takođe u PREMIUM klasi i spada u najkvalitetnije ORAFOL folije. Bilo da vaš enterijer želite da obagatite efektom karbona, krokodilske kože ili brušenog aluminijuma itd. mogućnosti postoje i efekti su fantastični. Ako se odlučite da osvežite svoj automobil, a budžet vam nije glavna stavka, idealna kombinacija su PREMIUM folije za spoljno oblepljivanje (serija 970) i folije sa specijalnim efektima za enterijer, ili retrovizore (serija 975).

Siser blog za sve početnike u korišćenju materijala za termo transfer  na tekstil. U blogu se navodi koje su to osnovne podele materijala, za šta se koriste i na koje materijale dobro prianjaju.

Pa tako imamo standardni fleks materijal koji se lako seče i nanosi, dostupan u 56 fenomenalnih boja; zatim materijal sa bisernim efektom, kod koga metalni sjaj poboljšava fantastičan finiš i živopisne boje.

Glitter materijal za neverovatan sjajni efekat, pomoću koga će vaš dizajn izgledati kao da pliva na tekstilu;

Standardni flok materijal za aplikacije sa plišanim efektom;

Siser Lumen materijal koji svetli u mraku, za neverovatne aplikacije. Svaki od ovih materijala moguće je naneti na tekstil kućnom peglom, kao i termo presom na mešavinu poliestera, pamuka i poly-pamuka.

Detaljnije pogledajte u blogu – ovde.

Za više informacija o dostupnim folijama kontaktirajte nas putem maila: info@difol.net.

Ukoliko ste korisnik DTG printera, evo par saveta Brother proizvođača koji će vas naučiti koje su glavne karakteristike materijala, a šta treba izbegavati prilikom odabira tekstila za direktnu štampu na tekstilu. Iz Brothera ističu da je 6 faktora presudno za kvalitet dobijene štampe. Od vrste prediva, prečnika tkanja, stepena fibrilacije i ostalog u mnogome zavisi i krajnji rezultat. Detaljnije pogledajte – ovde.

Više informacija o našoj ponudi DTG printera zatražite putem maila: digital@difol.net.

Gore