fbpx

Pogledajte video tutorijal sa detaljnim trikovima i savetima o pripremi vašeg vozila za oblepljivanje zaštitnom folijom Oracal proizvođača, kao i način nanošenja iste. U tutorijalu je obuhvaćeno sve od potrebnog materijala i opreme za pripremu i čišćenje površine pre nanošenja folije, do određivanja uslova koji su potrebni (pranje vozila dan pre apliciranja folije, određena temperatura prostorije i vozila pre samog nanošenja folije ), do postupnog nanošenja svake od Oraguard zaštitnih folija. Našu ponudu zaštitnih folija pogledajte ovde, a za detalje o pravom odabiru kontaktirajte nas putem maila info@difol.net.

Koja mi auto-folija treba?

Sunday, 20 August 2023 od

Auto-Grafika je jedan od najatraktivnijih segmenata našeg posla, gde do kraja možemo da se iskažemo kroz izgled automobila koji vozimo. S obzirom da je tržište za auto-folije praktično neograničeno, jer je potencijalni kupac svaki čovek koji vozi automobil, isto tako postoji više tipova folija i vrlo je važno odabrati pravi. Kako znati za šta se odlučiti?

Da bismo dobili maksimalni efekat i kvalitet krajnjeg proizvoda (dobro i dugotrajno zalepljenu grafiku), neophodno je koristiti livenu, CAST foliju. Klasične monomerne folije za ravne površine imaju tendenciju skupljanja, tako da će one po svojoj prirodi, posle izvesnog vremena krenuti da se skupljaju i da podižu ivice, a to nikako nije efekat koji želimo. Osim toga, CAST folije mnogo bolje hvataju krivine, rastegljivije su i koriste se za površine do kojih je teško dopreti, klasične folije su kruće i ceo proces je teži.

Osim toga folije koje su namenjene za auto-grafiku često dolaze i sa kanalićima za odvod vazduha, tako da vam u startu dodatno pomažu jer se tim kanalićima sprečava pojava vazdušnih mehurića prilikom lepljenja folija. Još jedan benefit i još jedna prednost korišćenja adekvatne folije, je da vam je ceo proces i na ovaj način dodatno olakšan.

Šta to znači u praksi?

Ako treba da brendiramo samo deo automobila, odnosno ne radimo kompletno oblepljivanje, već samo obeležavanje određenog dela, nije neophodno investirati u najskuplje folije. ORACAL serija 751 je ekonomi varijanta CAST folija i predstavlja savršen izbor za obeležavanje automobila. Ne samo to, shodno svojoj nižoj ceni, na našem tržištu se ona masovno koristi i za oblepljivanja celokupnih vozila.  Ako je krajnji korisnik ograničen budžetom, a željena nijansa se može naći u seriji 751, ukoliko ste dovoljno vešti da vam kanalići za odvod vazduha nisu neophodni (serija 751 ne poseduje Rapid Air (bubble free) tehnologiju), nema potrebe za većom investicijom, već imate rešenje.

Ako je kupac zainteresovan za neku od eskluzivnih nijansi koje nudi serija 970 (zvanična ORAFOL serija za oblepljivanje automobila), utoliko bolje. Cena će biti nešto veća, ali će kupac dobiti eskluzivnu nijansu, u apsolutno PREMIUM kvalitetu folije. Osim toga ova serija pruža dodatnu olakšicu, jer postoji i u  Rapid Air varijanti folije, sa kanalićima za odvod vazduha. Folija serije 970 je deblja od 751 i kao takva idealna za oblepljivanje kompletnog vozila. Osim same debljine folije i lakoće nanošenja, najveća prednosti ove folije je i mogućnost kupovine kameleon nijansi. Serija 970 ima desetak kameleon nijansi gde se boja folije menja u zavisnosti od ugla gledanja.

Za ukrašavanje enterijera automobila postoji i PREMIUM CAST folija sa specijalnim efektima. U pitanju je serija 975 koja je, takođe u PREMIUM klasi i spada u najkvalitetnije ORAFOL folije. Bilo da vaš enterijer želite da obagatite efektom karbona, krokodilske kože ili brušenog aluminijuma itd. mogućnosti postoje i efekti su fantastični. Ako se odlučite da osvežite svoj automobil, a budžet vam nije glavna stavka, idealna kombinacija su PREMIUM folije za spoljno oblepljivanje (serija 970) i folije sa specijalnim efektima za enterijer, ili retrovizore (serija 975).

Koja podloga mi treba?

Sunday, 23 April 2023 od

Podloge za Silhouette katere su jedan od alata koji ćete najviše koristiti pri pravljenju projekata na ovim mašinama. Svaka od mašina dolazi u kutiji sa standardnom podlogom koja odgovara baš tom modelu mašine. Kroz rad ćete vremenom otkriti da morate proširiti svoju kolekciju podloga.

Prava podloga za vas je ona koja će se uklopiti u vašu mašinu i zadržati materijal na mestu. U ponudi su različite veličine podloga, ali je dobra stvar da se i manje podloge uklapaju u veće mašine.

U nastavku pogledajte liniju podloga i koja je preporučena za koju mašinu:

Portrait® 3 Cutting Mats

Cameo® 4 Cutting Mats

Cameo® Plus Cutting Mats

Cameo® Pro Cutting Mats

Ono što ste verovatno primetili jeste da postoje 3 standardne podloge sa standardnim, slabijim i jačim lepkom. Ovi različiti nivoi lepljivosti vam omogućavaju da odabereti nivo lepljivosti koji najbolje odgovara materijalu sa kojim radite. Tankim, slabijim materijalima je potrebna slabija lepljivost kako se ne bi oštetili, dok je debljim materijalima potrebno čvrsto držanje, koje će ih zadržati na mestu tokom sečenja i obrade.

Evo i kratkog pregleda materijala i podloga koje preporučujemo:

  • Standardni lepak: karton, iverica, magnet, zanatska pena i drugi specijalni materijali srednje težine
  • Slabiji lepak: papir za kopiranje, papir za nalepnice, velum i drugi tanki specijalni materijali
  • Jaka lepljivost: tkanina, filc, koža i drugi debeli materijali

Kada odaberete odgovarajuću podlogu, potrebno je da znate pravilno da je koristite ali i oddržavate kako bi vam trajala što duže. Pre svega obavezno čistite svoju podlogu nakon svake upotrebe. Neki materijali su vlaknastiji od drugih, tako da često ostavljaju sitan otpad koji kada se nakupi na značajno umanjuje lepljivost podloge. U ovu svrhu možete koristiti alat za struganje ili valjak za dlačice. Podlogu treba držati zaštićenom od prašine koja takođe znatno može uticati na smanjenje lepljivosti. Ipak najvažnije je da pravilno podesite parametre za sečenje kako ne bi došlo do prosecanja podloge. Takođe preporuka je da obavezno proverite podešavanja pre sečenja, a možda čak i uradite probno sečenje.

Za sve dodatne savete kontaktirajte nas.

Pogledajte u video prikazu koji smo izdvojili za vas kako da brzo i lako podesite vaš kater za rad. Podesite silu sečenja, brzinu i tip alata, a zatim naučite i kako da testirate postavke pre završnog posla. CE7000 je najnovija serija sada već legendarnih Graphtec katera. Osim što serija poseduje mnoštvo poboljšanih karakteristika, visoku efikasnost i veliku isplativost, dolazi i u 4 veličine ( CE7000-40; CE7000-60; CE7000-130 umesto dosadašnjeg 120 modela i potpuno nova širina u ovoj seriji CE7000-160 ). Maksimalna sila sečenja od 450gf i maksimalna brzina sečenja od 1000mm/s omogućavaju sečenje velikog broja materijala sa visokom efikasnošću. Detaljnije o svim poboljšanjima pogledajte na stranici ovog proizvoda – ovde.

Gore