fbpx

Većini nas se u nekom trenutku javila potreba za promenom boje vozila. Automobil u neku ruku predstavlja deo naše ličnosti, pa tako smele boje i neobični dizajn ostavljaju trajni utisak. Vozila masovne proizvodnje imaju ograničenu paletu boja, tako da smo navikli da iznova gledamo iste boje vozila. Transformacija vozila iz generičkog u novi pojačava identitet i pomaže drugima da nas pamte. Mnoga preduzeća biraju ovaj način predstavljanja svojih usluga ili proizvoda, čak vrlo često izdvajaju i veće sume novca da ih neko na taj način reklamira. Prepoznatljivost brenda raste i izaziva se opšti utisak napredovanja određene firme. Bilo da je iz ličnih ili pak promotivnih razloga promena izgleda vozila nam je sada lako dostupna.

Za promenu boje imamo dve opcije: oblepljivanje vozila folijom i farbanje vozila. Glavna razlika je što je farba trajna opcija, dok je folija uklonjiva. Ipak za kakav ćete se preobražaj odlučiti zavisi od vaših ciljeva i potreba.

Oblepljivanje vozila predstavlja lepljenje prilagođenih nalepnica na karoseriju kako bi se delimično ili u potpunosti transformisao izgled vozila. Svaki deo nalepnica se pažljivo nanosi, nakon čega se termički obrađuje kako bi se lepak aktivirao i zalepio foliju na vozilo. Nalepnice ne utiču na fabričku boju vozila, te se nakon njihovog uklanjanja vraća prvobitna boja vozilu.

Farbanjem vozila menja se celokupna boja vozila. Potrebno je pre nanošenja boje dobro očistiti, odmastiti i izbrusiti auto. Nakon što se svi slojevi farbe nanesu i osuše, nanosi se i poslednji lak sloj.

Dok se zbog raznovrsne ponude varijanti folija ( sjajna, mat, cameleon, hrom, sa efektom galaxy i šljokica…) ili raznih dizajna odštampanih na auto folijama za štampu, može postići izvanredan efekat i dobiti vozilo koje prosto pleni, farbanjem se postiže efekat potpuno novog vozila.

Postavlja se pitanje šta je cenovno povoljnija varijanta? Što se cena izrade tiče, obe opcije su cenovno maltene u istom rangu. Jedino što je u većini slučajeva dizajn izgleda nalepnice kod oblepljivanja uključen u cenu.

Koji je postupak brži i lakši? Farbanje vozila je dugotrajan postupak. Potrebno je više vremena za pripremu i nanošenje slojeva farbe plus završnog sloja, tako da postupak traje i do dve nedelje. Oblepljivanje vozila folijom je znatno brži i jednostavniji proces, jer se radi o nanošenju jednog sloja folije i eventualno drugog sloja laminacije preko odštampanih aplikacija, za šta je potrebno nekoliko dana.

Šta traje duže? Koliko traje farbanje zavisi od kvaliteta rada i brige posvećene održavanju vozila. Oblepljivanje folijom u zavisnosti od boje i sastava same folije može trajati i do 10 godina.

Ono što je bitno napomenuti je da je oblepljivanje folijom fleksibilnija varijanta jer nudi mogućnost takođe jednostavnog uklanjanja. Što je i povoljnija varijanta u situacijama kada je potrebno promeniti namenu vozila ili ga prodati. Jednostavim uklanjanjem folije autu se vraća prvobitni izgled.

Za koju ste vi varijantu?

Za više informacija oko pravilnog odabira folija kontaktirajte nas.

Svako ko se bavi štampom se sigurno pre ili kasnije susreo sa ovim fenomenom, koji je povezan sa delikatnim balansom potpore, boja i ambijentalnih faktora prilikom sušenja štampe. Ispod ćemo navesti neke od informacija koje će vam pomoći da bolje razumete kontekst ove situacije.

  1. Bilo koji neprintani materijal je pravljen da ostane ravan, nesavijen, kada stoji na ravnoj podlozi. Čim dođe u kontakt sa bojama, odigra se hemijska reakcija i fizički proces koji menja originalni raspored molekula. Ovo se dešava sa bilo kojim tipom boje, bilo da je solventna, UV, latex ili vodena.
  2. Savijanje materijala nakon štampe je uzrokovano mehaničkim povlačenjem podloge posle isparavanja tečnih sastojaka boje. Gubitak mase u kombinaciji sa hemijskom reakcijom određenih komponenti, može uzrokovati privremeno ili stalno izgubljenu ravnoću.
  3. Atmosferski pritisak i vlažnost vazduha utiču na to koliko se brzo materijal suši. Na primer u danima kada je pritisak nizak, a vlažnost visoka, sušenje je komplikovano. Sa druge strane kada je visok pritisak, a vlažnost niska print se suši mnogo brže. Uvek je važno voditi računa u kakvim uslovima radite.
  4. Veliki nanos boje ima dvostruki efekat i na materijal i na produženje potrebnog vremena sušenja, što značajno povećava šanse za savijanje.

Sad kada znamo šta je to što utiče na savijanje našeg printanog materijala, kako možemo sebi da pomognemo?

  1. Pomoć procesu sušenja uz pomoć grejača i fenova – Isparavanje boje, može trajati više sati, ako ne i dana. Dok sva tečnost iz boje ne ispari, materijal će i dalje biti pod uticajem njihove hemijske akcije.
  2. Ostavite neštampanu marginu od nekoliko milimetara oko slike – pre nego što opsečete bilo koji print, savetuje se da se sačeka da se isparavanje završi. Ako ne možete da sačekate, pokušajte sa ovim trikom.

Pogledajte video tutorijal sa detaljnim trikovima i savetima o pripremi vašeg vozila za oblepljivanje zaštitnom folijom Oracal proizvođača, kao i način nanošenja iste. U tutorijalu je obuhvaćeno sve od potrebnog materijala i opreme za pripremu i čišćenje površine pre nanošenja folije, do određivanja uslova koji su potrebni (pranje vozila dan pre apliciranja folije, određena temperatura prostorije i vozila pre samog nanošenja folije ), do postupnog nanošenja svake od Oraguard zaštitnih folija. Našu ponudu zaštitnih folija pogledajte ovde, a za detalje o pravom odabiru kontaktirajte nas putem maila info@difol.net.

Koja mi auto-folija treba?

Sunday, 20 August 2023 od

Auto-Grafika je jedan od najatraktivnijih segmenata našeg posla, gde do kraja možemo da se iskažemo kroz izgled automobila koji vozimo. S obzirom da je tržište za auto-folije praktično neograničeno, jer je potencijalni kupac svaki čovek koji vozi automobil, isto tako postoji više tipova folija i vrlo je važno odabrati pravi. Kako znati za šta se odlučiti?

Da bismo dobili maksimalni efekat i kvalitet krajnjeg proizvoda (dobro i dugotrajno zalepljenu grafiku), neophodno je koristiti livenu, CAST foliju. Klasične monomerne folije za ravne površine imaju tendenciju skupljanja, tako da će one po svojoj prirodi, posle izvesnog vremena krenuti da se skupljaju i da podižu ivice, a to nikako nije efekat koji želimo. Osim toga, CAST folije mnogo bolje hvataju krivine, rastegljivije su i koriste se za površine do kojih je teško dopreti, klasične folije su kruće i ceo proces je teži.

Osim toga folije koje su namenjene za auto-grafiku često dolaze i sa kanalićima za odvod vazduha, tako da vam u startu dodatno pomažu jer se tim kanalićima sprečava pojava vazdušnih mehurića prilikom lepljenja folija. Još jedan benefit i još jedna prednost korišćenja adekvatne folije, je da vam je ceo proces i na ovaj način dodatno olakšan.

Šta to znači u praksi?

Ako treba da brendiramo samo deo automobila, odnosno ne radimo kompletno oblepljivanje, već samo obeležavanje određenog dela, nije neophodno investirati u najskuplje folije. ORACAL serija 751 je ekonomi varijanta CAST folija i predstavlja savršen izbor za obeležavanje automobila. Ne samo to, shodno svojoj nižoj ceni, na našem tržištu se ona masovno koristi i za oblepljivanja celokupnih vozila.  Ako je krajnji korisnik ograničen budžetom, a željena nijansa se može naći u seriji 751, ukoliko ste dovoljno vešti da vam kanalići za odvod vazduha nisu neophodni (serija 751 ne poseduje Rapid Air (bubble free) tehnologiju), nema potrebe za većom investicijom, već imate rešenje.

Ako je kupac zainteresovan za neku od eskluzivnih nijansi koje nudi serija 970 (zvanična ORAFOL serija za oblepljivanje automobila), utoliko bolje. Cena će biti nešto veća, ali će kupac dobiti eskluzivnu nijansu, u apsolutno PREMIUM kvalitetu folije. Osim toga ova serija pruža dodatnu olakšicu, jer postoji i u  Rapid Air varijanti folije, sa kanalićima za odvod vazduha. Folija serije 970 je deblja od 751 i kao takva idealna za oblepljivanje kompletnog vozila. Osim same debljine folije i lakoće nanošenja, najveća prednosti ove folije je i mogućnost kupovine kameleon nijansi. Serija 970 ima desetak kameleon nijansi gde se boja folije menja u zavisnosti od ugla gledanja.

Za ukrašavanje enterijera automobila postoji i PREMIUM CAST folija sa specijalnim efektima. U pitanju je serija 975 koja je, takođe u PREMIUM klasi i spada u najkvalitetnije ORAFOL folije. Bilo da vaš enterijer želite da obagatite efektom karbona, krokodilske kože ili brušenog aluminijuma itd. mogućnosti postoje i efekti su fantastični. Ako se odlučite da osvežite svoj automobil, a budžet vam nije glavna stavka, idealna kombinacija su PREMIUM folije za spoljno oblepljivanje (serija 970) i folije sa specijalnim efektima za enterijer, ili retrovizore (serija 975).

Gore